stel je voor: Jij hebt voor het eerst jouw hart aan iemand gegeven en deze belazert jou. Notabene met je beste vriend of vriendin. Op dat moment sta jij als het ware open voor een energie die in jouw lichaam komt. Deze energie kun jij voelen omdat jouw lichaam hierdoor verkrampt. Je ervaart gevoelens. vervolgens ga je deze gevoelens inkleuren met overtuigingen als; “ik ben niet goed genoeg, ik ben boos, ik voel me afgewezen, ik heb gefaald, ik ga mijn hart nooit meer geven etc. Dit zijn de stenen die in jouw mandje zijn gekomen. De positieve gevoelens als levensvreugde, positiviteit, loyaliteit, doel etc. die voor het gebeuren in jouw ballon zaten ontsnappen waardoor jouw ballon gaat dalen. Want als er iets in komt moet er ook iets uit.
Je kunt positieve gevoelens niet alleen verliezen. Ze kunnen ook tijdelijk geblokkeerd raken. Je kent het wel. Je komt een bekende tegen op straat en die zegt ” je ziet er slecht uit” Jouw vrolijkheid en zelfvertrouwen lijkt dan te smelten als sneeuw voor de zon. Je bent je positieve gevoelens dan niet verloren. Ze zijn dan alleen tijdelijk geblokkeerd. Gelukkig kunnen positieve ervaringen ze weer deblokkeren.
Elke vervelende of traumatische ervaring zorgt ervoor dat er steeds meer lucht (positieve gevoelens) uit jouw ballon ontsnapt en jouw mandje zwaarder en zwaarder wordt. Op een gegeven moment staat jouw ballon op de grond, met nog net genoeg lucht om het mandje overeind te houden. Je staat nog NET in je eigen kracht. Er hoeft dan nog maar iets vervelends te gebeuren en je valt om. Je zakt dan in de modder zoals wij dat binnen BMR noemen. We bedoelen hiermee dat je dan niet meer zelfstandig kunt staan. Ik vergelijk het met een baby in de wieg die alleen kan kruipen. Dit maakt jou in meer of mindere mate afhankelijk van anderen.
Copy & paste ballast
Een ander deel van ons ballast nemen wij over van onze omgeving en maatschappij. Dit doen we vooral in onze eerste zeven levensjaren. We nemen elkaars energie over. Bijvoorbeeld. Als jij chagrijnig thuiskomt, reageert iedereen daarop bewust of onbewust. Wanneer jij ontspannen bent en iemand in je buurt is gespannen voel je dat toch ook? Vaak reageren we daarop met bijvoorbeeld de vraag. is er iets? of alles goed? Je merkt het lichamelijk doordat je moe wordt. Daaruit blijkt dat wij dus energie van elkaar overnemen.
Ballast neem je ook over van je moeder tijdens de zwangerschap. Je zit negen maanden in mama haar buik wat zij voelt en ervaart, voel en ervaar jij ook en ook een deel van haar eerdere trauma’s neem jij over. Hoogsensitieve kinderen zijn hier nog gevoeliger voor. Na de negen maanden neem je op dezelfde wijze gevoelens en overtuigingen over van de mensen om je heen papa, familie en vrienden, tv, radio etc over.
Wat doet Ballast met jou?
-
Het maakt je ziek
Er zijn drie belangrijke redenen waarom ballast je ‘ziek’ kan maken
- Wanneer jouw ballast in het dagelijkse leven getriggerd worden verkrampen de beperkende gevoelens lokaal jouw weefsel en/of organen. Daardoor wordt de doorbloeding lokaal minder. Houdt dit aan dan zal het orgaan minder goed functioneren.
Secundair reageert jouw hypothalamus daarop en geeft de bijnieren – indirect – opdracht o.a. Cortisol te produceren. Het gevolg is stress. Iedereen weet dat langdurig stress is niet goed voor je is.
• Dr. Bruce Lipton, celbioloog geeft aan dat gevoelens en overtuigingen bepalen welke genen in jouw DNA getriggerd worden. Zo heb je ‘goede’ genen en ‘slechte’ genen. Een gen is een bouwtekening voor een eiwit. Eiwitten bepalen direct het functioneren van een cel. Boosheid is volgens hem de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van kanker. Met positieve gevoelens en overtuigingen worden alleen de ‘goede’ genen getriggerd. De wijze waarop jij in het leven staat, bepaalt zo je gezondheid. Hier een uitleg van Bruce Lipton op YouTube.
2) Het bepaalt hoe jij denkt!
- Onze hersenen functioneren vergelijkbaar met de processor van een computer die – aangestuurd door ons onderbewustzijn – onze dagelijkse informatie verwerkt. Wanneer jouw beperkende gevoelens en overtuigingen getriggerd worden zorgen de overtuigingen ervoor dat jij corresponderende gedachten krijgt. Hoe meer overtuigingen getriggerd worden hoe meer jij piekert.
3) Jouw ballast kleurt de bril waarmee jij naar jezelf en een ander kijkt!
Het zijn jouw overtuigingen die bepalen hoe jij naar jezelf, een ander en het leven kijkt. Mijn regel is simpel. Alles wat mij triggert en raakt in het gedrag van een ander wil ik zelf niet meer zijn! Raakt mij respectloos gedrag, dan mag ik het loslaten. Je vult dit dan ook niet meer in voor de ander. En alles wat mij positief triggert in een ander wil ik zelf weer zijn en haal ik weer terug.
4) Het maakt je afhankelijk en bepaalt tot wie jij je aangetrokken voelt.
Wanneer ik bepaalde essentiële positieve gevoelens mis in mijn ballon voel ik mij als vanzelf aangetrokken tot iemand die deze wel heeft. Ik zeg dan ook, ‘met jou heb ik weer vertrouwen in het leven’ of ‘met jou voel ik mij weer gelukkig’. Dus hiermee zeg je eigenlijk, “zonder jou voel ik me niet gelukkig”. “Zonder jou heb ik geen vertrouwen in de toekomst”. Dat klopt. In bovenstaande voorbeelden mis jij dan positieve gevoelens als levensvreugde, vertrouwen, geluk, genieten, etc. Deze gevoelens ben jij kennelijk ooit verloren in jouw leven als gevolg van vervelende gebeurtenissen en ervaringen.
Afhankelijkheid van jouw partner maakt je kwetsbaar. Het kan je remmen, kost bakken met energie en veroorzaakt regelmatig gevoelens van gemis, jaloezie, spanning en onrust. Afhankelijkheid weerhoudt ons van het maken van belangrijke keuzes in ons leven en zorgt ervoor dat we niet voor ons eigen geluk durven te gaan. De oplossing is simpel. Ga zelf staan! Haal de positieve gevoelens terug welke jij ziet in een ander. Op deze wijze wordt het verleden loslaten nog leuker!
5) Bepaalt jouw keuzes
Hierboven geef ik al aan dat het gemis van bepaalde positieve gevoelens bepaalt tot wie ik mij aangetrokken voel. Beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten bepalen vervolgens ook welke keuzes jij maakt. Ben je bang om jouw hart opnieuw te geven aan iemand dan zal je wellicht een leuke date afslaan. Heb jij twijfels over jouw mogelijkheden dan ga je niet in op een mogelijke baan. Ben je bang om te vliegen dan resteert een autovakantie.
6) Ik wil het (verleden) niet loslaten!
Regelmatig vragen mensen zich af, ‘waarom lukt het mij niet en een ander wel’. Deze vraag kan natuurlijk betrekking hebben op veel levensvlakken. Jij weet wel welk vlak jij bedoelt. Het antwoord daarop is in alle gevallen simpel. Omdat IETS IN JOU dit niet wil, niet kan en/of jij dit niet mag van jezelf. Stel dat JIJ ooit jouw ‘hart’ aan iemand gegeven hebt en deze heeft jou belazerd. Kun jij je dan voorstellen dat iets in jou zegt, ‘ik geef mijn ‘hart’ niet meer’. Stel jij bent succesvol geweest en dat liep fout en jij raakte alles kwijt. Onbewust zeg je, ‘ik kan maar beter niet meer succesvol zijn’? Dit noem ik een innerlijke onwil. Dit weerhoudt jou tevens van effectief loslaten van het verleden!
7) Ik mag en kan het (verleden) niet loslaten!
Niemand kan zichzelf zo intens bestraffen als jij jezelf! Hoe vaak zeggen wij niet, ‘had ik het maar niet of anders gedaan! Dan was alles anders gelopen. Op onbewust niveau straffen wij zo onszelf en mogen wij bijvoorbeeld niet meer gelukkig zijn of genieten. Dit noem ik een innerlijk verbod. Bepaalde overtuigingen die wij maar vaak genoeg herhalen zoals ‘ik kan dat niet’ vormen onbewust een innerlijk onvermogen. Deze onbewuste onwil, onvermogen en innerlijk verbod zorgen ervoor dat iets je maar niet lukt in jouw leven. Jouw praktijk loopt niet of je maakt maar geen stap in jouw leven. Onbewust trap jij op de rem!
Duidelijk is dat de ballast die jij bij je draagt een enorme impact heeft op jouw leven. Praten over problemen en klagen blijkt niet de oplossing. Anders was iedereen inmiddels wel klachtenvrij. Toch? Heb jij levensklachten dan zal je het verleden wel moeten loslaten. Wil jij weten hoe?
Klik dan hier voor een kennismakingsgesprek en Head2Wellness